Over ons

Voedselbank Oldambt

Organisatie

Voedselbank Oldambt geeft voedselpakketten aan de inwoners van de gemeenten Oldambt en Pekela die op of onder het bestaansminimum leven. 

Dit particuliere initiatief staat los van wettelijke instanties zoals bijvoorbeeld een gemeentelijke dienst. 

De vereniging Voedselbanken Nederland bepaalt de criteria. Steffie legt uit hoe de voedselbank werkt.

We hebben het groene certificaat van de Voedsel en Warenautoriteit. 

Bij de voedselbank werken uitsluitend vrijwilligers. 

Voedselbank Oldambt staat bij de KvK ingeschreven onder nummer KVK 01145214. 

 

 

 

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 

  • Voorzitter, Jan Wubs
  • Penningmeester, Jan Wakker
  • Secretaris, vacature
  • Algemeen bestuurslid, Klaas de Vries
  • Algemeen bestuurslid, Tonnie Jurjens
  • Algemeen bestuurslid, vacature

Historie

Voedselbank Oldambt ontstond toen een Oldambtster zag hoeveel voedsel overbleef in winkels en bij mensen thuis. Tegelijk waren er veel mensen die op of onder de armoedegrens leven. “Dat moet anders’, vond ze. “Het is toch raar als bedrijven eten weggooien terwijl er mensen zijn die het hard nodig hebben?”

Na de start van de voedselbank is Stichting Azzur in het leven geroepen. Die doet de intake en controleert of de cliënt voldoet aan de voorwaarden. Ook biedt Stichting Azzur begeleiding en zoekt samen met cliënten hoe ze uit de armoede kunnen komen.

De voedselbank is klein begonnen, met in de eerste jaren een cliëntenbestand van 60 gezinnen. Door de toegenomen armoede levert de organisatie inmiddels aan ongeveer 400 gezinnen.

De eerste uitgifte was vanuit een schuurtje achter een woning in Winschoten. Na de sterke groei en de steeds hogere eisen aan het bewaren van voedsel, verhuisde de voedselbank naar J.A. Koningstraat 28b, ook in Winschoten.

Ook het aantal voedselinzamelingsacties en andere ondersteunende initiatieven groeit. Samen met Stichting Azzur hebben we een netwerk van organisaties om de mensen uit de armoede te helpen. De voedselbank blijft bestaan zolang dit noodzakelijk is.

Er werken inmiddels ongeveer 90 vrijwilligers. 

De eerste uitgifte was vanuit een schuurtje achter een woning. Door de sterke toename en de steeds hogere eisen die gesteld worden aan het bewaren van voedsel, is de voedselbank nu gevestigd aan de J.A.Koningstraat 28b. Ook organisatorisch is het gegroeid van enkele vrijwilligers naar ongeveer 90 wat een meer bedrijfsmatige aanpak vereist. De voedselbank is steeds meer aangewezen op voedselinzamelingsacties en andere initiatieven. Samen met stichting Azzur hebben we contacten met een netwerk van organisaties om de mensen uit de armoede te helpen. De voedselbank blijft bestaan zolang dit nog noodzakelijk is.

Doneren en giften

Voor donaties en giften kunt u contact opnemen met Voedselbank Oldambt.
Het is ook mogelijk om donaties en giften te storten.
Dit kan op rekeningnummer, NL06RABO0113309333 t.n.v. Voedselbank Oldambt te Winschoten.
Voedselbank Oldambt heeft een ANBI verklaring.

Overige

Voedselbank Oldambt is een erkend leerbedrijf

Financiële jaarverslagen Voedselbank:

Als bijlage is zijn hier de volgende financiële jaarverslagen te vinden: (Klik er op om te downloaden)

 

Share This